Hartelijk dank voor uw aanmelding voor de digitale nieuwsbrief Kinderen Maken Muziek.
 

Derde editie Kinderen Maken Muziek
In september 2015 start de derde editie van Kinderen Maken Muziek met mooie sociale muziekinitiatieven.
Lees meer over de deelnemers.

 

aanvragen

 

Vanaf september 2015 starten het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie de derde editie van Kinderen Maken Muziek. De inschrijving voor deze editie is gesloten.

 

Kinderen Maken Muziek
In 2011 startten het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie, op voorspraak van Koningin Máxima, het programma Kinderen Maken Muziek. Binnen de deelnemende initiatieven wordt muziek ingezet als middel voor meer sociale cohesie en betrokkenheid en speelt vrijwillige inzet een belangrijke rol. Het doel van het programma is dat zo veel mogelijk kinderen in groepsverband een muziekinstrument leren spelen. Binnen de eerste twee edities van het programma Kinderen Maken Muziek ontvingen 60 initiatieven financiering voor het opzetten van sociale muziekprojecten en werden 15.000 kinderen bereikt.

 

Financiële en inhoudelijke ondersteuning

De maximale bijdrage voor het eerste projectjaar (schooljaar 2015/2016) is € 30.000,= en voor het tweede projectjaar (schooljaar 2016/2017) € 20.000,=. Naast deze financiële bijdragen kunnen de geselecteerde initiatieven rekenen op inhoudelijke ondersteuning door middel van uitwisselingsbijeenkomsten, individuele begeleiding en netwerkvorming.

 

Downloads
Programmabeschrijving Kinderen Maken Muziek

 

Meer weten?
Bekijk de veel gestelde vragen of neem contact op met:

• Oranje Fonds - mevrouw Rosanne Prinsen: rosanne.prinsen@oranjefonds.nl of tel 030 2339345 (werkdagen ma t/m do)

• Fonds voor Cultuurparticipatie – mevrouw Julia Terlunen: j.terlunen@cultuurparticipatie.nl of tel. 030 2336030 (werkdagen: ma, di, do, vr)

 

projecten

 

Deelnemers derde editie

Organisatie Projectnaam Plaats
Cultuur Kwartier Sneek Bruggen Bouwen met Muziek Sneek
Damster Stedelijk Harmonie Orkest (DSHO)  Muziek is de basis Appingedam
De Meerpaal Pop-Up!  Dronten
Fluxus, Centrum voor de Kunsten Project Periferie Poelenburg Zaandam 
Het Klooster  Daar zit muziek in! Woerden 
K en C Expertisecentrum  De Band in Borger-Odoorn  Assen
Koninklijke Harmonie Roermond  Muziek verstaan we allemaal Roermond
Kunst Educatie Culemborg  Muziek voor elk kind - KEC Schoolorkesten Culemborg 
Kunstenhuis Bilt-Zeist Het Kunstorkest  Bilthoven
Muzieknetwerk Salland  Kinderen Maken Muziek in Salland  Raalte
Muziekvereniging De Unie Fenderts Muzikaal Schoolkabaal Fijnaart 
Muziekvereniging Crescendo  MuziekLokaal  Krimpen aan de Lek
Pier K

Muziekklas KS Haarlemmermeer

Hoofddorp
Stichting Deinum - De Rijdende Popschool

De Rijdende Popschool naar Drenthe

Garmerwolde
Stg. Leerorkest Stichtse Vecht Leerorkest Loenen Loenen aan de Vecht
Stichting in Uitvoering

Musickids Vaals

Maastricht
Stichting ABBO Leerorkest in de klas Bergen op Zoom
Stichting Beheer Showkorpsen Axel  Muziek moet je doen Axel
Stichting De Kubus  Een stad vol Muziek Lelystad
Stichting Kunsteducatie Walcheren/Vlissingen Eddy's kids Vlissingen
Stichting Kunstkwartier Muziek ontpopt zich  Helmond
Stichting MEC Muziek

Jo-Uw muziek, mijn muziek!

Rouveen
Stichting Zeister Muziekschool Muziek maak(t) jezelf  Zeist
Streekharmonie Concordia De Muzyk giet oer de Marren Balk
Zeeuwse Muziekschool Het hele eiland speelt Middelburg

 

Download

Omschrijvingen deelnemende projecten editie 3

Omschrijvingen deelnemende projecten editie 2

Omschrijvingen deelnemende projecten editie 1

 

 

 

steun ons

 

Voor veel kinderen is een instrument leren spelen niet vanzelfsprekend. Dat is jammer! Muziek maken geeft een enorme voldoening. Bovendien blijkt uit onderzoek dat musiceren goed is voor de ontwikkeling van samenwerken, communicatie en andere algemene vaardigheden van kinderen.

 

Steun Kinderen Maken Muziek met een eenmalige gift

 

Samen musiceren
Met Kinderen Maken Muziek stimuleren we dat er méér kinderen een instrument leren spelen. Maar we leggen de lat nog hoger. In tegenstelling tot gangbare methodes, leren ze namelijk direct in een groepje musiceren. Dat stimuleert én leidt tot allerlei verrassende combinaties en uitwisselingen.

 

Helpt u mee?
Hiervoor is natuurlijk veel geld nodig. Niet alleen voor de instrumenten maar ook voor het begeleiden van de kinderen bij het leren kennen van hun instrument, noten en samenspelen. Iedere gift is welkom en wordt 100% besteed aan dit doel. U kunt uw gift overmaken op IBAN: NL70INGB0000888444, t.n.v. Stichting Oranje Fonds te Utrecht, onder vermelding van ‘Kinderen Maken Muziek’

U kunt ook online doneren via onze website

achtergrond

 

In 2011 startten het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie, op voorspraak van Koningin Máxima, het programma Kinderen Maken Muziek. Binnen de deelnemende initiatieven wordt muziek ingezet als middel voor meer sociale cohesie en betrokkenheid en speelt vrijwillige inzet een belangrijke rol.

 

Het doel van het programma is dat zo veel mogelijk kinderen in groepsverband een muziekinstrument leren spelen. Binnen de eerste twee edities van het programma Kinderen Maken Muziek ontvingen 60 initiatieven financiering voor het opzetten van sociale muziekprojecten en werden 15.000 kinderen bereikt.

 

Slotconcert Kinderen Maken Muziek 2 groot succes

Op woensdag 10 juni 2015 speelden zo’n 2.000 kinderen een gezamenlijk concert voor Koningin Máxima. Samen voerden zij met muziek en zang een speciaal geschreven sprookje op. De muziek van dit concert is in 2013 gecomponeerd en gebruikt tijdens het slotconcert van de eerste editie. De tekst van het verhaal is echter geheel nieuw en geschreven door Peter Smit.

Eindconcert Kinderen Maken Muziek 2015

partners

 

Kinderen maken Muziek is een initiatief van het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Oranje Fonds. 

 

Het Oranje Fonds
Per jaar besteedt het Oranje Fonds zo’n € 32 miljoen aan initiatieven en organisaties die de samenhang tussen groepen mensen bevordert. Daarnaast organiseert het Fonds campagnes waaronder Burendag en NLdoet. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.
 

Het Fonds voor Cultuurparticipatie
Dit fonds ondersteunt vernieuwende initiatieven die actieve deelname aan cultuur teweegbrengen en richt zich daarbij op alle inwoners van Nederland. Het Fonds voor Cultuurparticipatie wil een brug vormen tussen cultuur en de samenleving.

contact

Kinderen maken Muziek
Postadres: Postbus 90 - 3500 AB Utrecht
Bezoekadres: Maliebaan 18 - 3581 CP Utrecht
Telefoon: 030 6564524 (van 9.00 tot 17.00 uur)
Fax: 030 6562204
E-mail (algemeen): info@kinderenmakenmuziek.nl

 

Meer weten?
Bekijk de veel gestelde vragen of neem contact op met:

 

• Het Oranje Fonds - mevrouw Rosanne Prinsen: rosanne.prinsen@oranjefonds.nl of tel. 030 2339345 (werkdagen ma t/m do)

• Fonds voor Cultuurparticipatie – mevrouw Julia Terlunen: j.terlunen@cultuurparticipatie.nl of tel. 030 2336030 (werkdagen: ma, di, do, vr)

veelgestelde vragen

Vragen over het programma Kinderen maken Muziek

Hoeveel projecten worden er ondersteund via Kinderen Maken Muziek?

In de derde editie vanaf september 2015 worden 25 initiatieven ondersteund. Sinds het begin van Kinderen Maken Muziek in 2011 zijn er in totaal 85 initiatieven ondersteund.

Welke rol speelt Koningin Máxima in het programma?

De Koningin is initiatiefneemster en zal de ontwikkelingen met meer dan gemiddelde belangstelling volgen, maar heeft geen inhoudelijke rol in de uitvoering van de regeling.

Waarom kiest Koningin Máxima juist voor muziek?

Koningin Máxima benadrukte in haar toespraak dat muziek zorgt voor plezier en ontwikkelingskansen bij kinderen. Tijdens haar bezoeken bij organisaties in het hele land zag ze dat plezier naar voren komen. Bijvoorbeeld bij het Leerorkest uit Amsterdam, waar basisschoolleerlingen in een orkest een muziekinstrument leren spelen. Ze gunt ieder kind dit plezier en de voldoening die het samen spelen met zich meebrengt.

Waarom is muziek maken zo belangrijk voor kinderen?

Muziek maken zorgt ook voor de ontwikkeling van andere competenties. Onderzoek naar het effect van musiceren toont aan dat muziek maken een positieve invloed heeft op iemands stemming en op de verbeeldingskracht. Het verbetert met name het abstractievermogen en het analytisch denken. Samen muziek maken leert kinderen ook rekening te houden met anderen en stimuleert de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden.

Gaat het bij Kinderen maken Muziek alleen over klassieke muziek?

De keuze van muziekstijlen laten we geheel vrij dus het maakt niet uit of u klassiek, jazz of pop speelt. Belangrijk is dat de kinderen een muziekinstrument leren bespelen. Ook in de keuze van instrumenten bent u geheel vrij of het nu gaat om modern of traditionele instrumenten.

Ik heb een bestaande muziekmethodiek kan ik iets voor u betekenen?

Wij raden u aan contact op te nemen met een lokaal muziekproject zodat u eventueel samen een aanvraag kunt indienen. U kunt ook contact opnemen met de landelijke kenniswebsite www.orkestindeklas.nl. Deze website richt zich op alle initiatieven in het land die instrumentaal muziekonderwijs aanbieden op de basisschool. Of kijk op de website van het kennisinstituut LKCA voor veel informatie over muziekmethodes.: www.lkca.nl.

 

 

 

 

Overige vragen

 

Ik heb nog een muziekinstrument in de aanbieding. Kan ik deze aan het programma schenken?

De musical Waanzinnig gedroomd zamelt op dit moment gebruikte instrumenten in. Kijk op www.waanzinniggedroomd.nl voor meer informatie.

Kan ik ook financiering aanvragen voor de muziekles van mijn kind?

Kinderen Maken Muziek richt zich op groepen kinderen dus niet om individuele muziekles. Hiervoor kunt u terecht bij het Jeugdcultuurfonds of bij uw gemeente.

Kunt u mij helpen aan een persbericht over Kinderen maken Muziek?

Voor vragen over publiciteit kunt u e-mailen naar info@kinderenmakenmuziek.nl.

disclaimer

 

 

Bij het samenstellen en onderhouden van deze website is en wordt de grootst mogelijke zorgvuldigheid nagestreefd, echter bestaat de mogelijkheid dat de informatie die op deze site wordt aangeboden, niet volledig is of onjuistheden bevat.
 

Deze website is ontworpen en ontwikkeld door ICATT interactive media.

Aanmelden Nieuwsbrief Kinderen Maken Muziek

Hartelijk dank voor uw aanmelding voor de digitale nieuwsbrief Kinderen Maken Muziek.